Szabadtéri tüzek megelőzése tájékoztató közlemény

TÁJÉKOZTATÓ KÖZLEMÉNY

(Figyelem felhívás)

 

Az elmúlt évben lényegesen csökkent a szabadterületeken keletkezett tűzesetek száma, ami többek között köszönhető az Önök készséges és áldozatkész munkájának, amit azok megelőzése végett végeztek. Köszönjük a segítséget és ismételten kérjük Önöket az együttműködésre, hogy a továbbiakban is fenntartható legyen a tűzesetek számának csökkentése.

A 2013. évben a szabadterületi tüzek jellemzően települések külterületein, műveletlen, elhanyagolt, gondozatlan földterületeken keletkeztek, továbbterjedésük megakadályozását azonban minden esetben segítették a gondozott, kaszált területek. Gyakori volt a nádasok, valamint az utak menti területek, árkok leégése mellett az illegális szemétlerakók környékén a kábelégetéssel okozott tűz.

A korábbi évek tapasztalatai alapján, a szabadtéren keletkezett tüzek jelentős része gaz, parlag és hulladék nem megfelelő égetése, felügyelet nélkül hagyása miatt keletkezett, azokat túlnyomóan emberi felelőtlenség, gondatlanság okozta. A szabadtéri tüzek nagy része a szabályok ismeretének hiányából, vagy annak tudatos be nem tartásából ered.

A szabadtéri tüzek számának minimálisra csökkentése érdekében fokozott figyelmet kell fordítani az alább felsorolt jogszabályi előírások betartására.

A kerti hulladék égetése a hatályos jogi szabályozás alapján tiltott. Ez alól kivétel abban az esetben van, ha az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza az égetés feltételeit. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, úgy tilos kerti hulladékot égetni.

A termőföldeken és a termőföldnek nem minősülő ingatlanon a termőföld védelméről szóló törvényben meghatározott hasznosítási kötelezettség, ideiglenes hasznosítás, mellékhasznosítási kötelezettség teljesítése során el kell végezni a növényzet gondozását, a terület gyommentesítését. A földterületet továbbá éghető anyagtól, száraz fűtől mentesen kell tartani, ami szintén a tulajdonos, használó feladata.

Lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.

A tarló- és a növényi hulladék égetésének szabályait az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (Továbbiakban: OTSZ) tartalmazza.

Az OTSZ 606. § (1) bekezdése szerint az avar-, a tarló-, gyep-, a nád- és a növényi hulladékégetés – amennyiben jogszabály e tevékenység végzését megengedi – alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül. A tervezett – az (1) bekezdés szerinti tarló-, nád-, gyep- – égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes I. fokú tűzvédelmi hatóságnak írásban be kell jelenteni.

A tűz nem hagyható őrizetlenül és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani. A tarlóégetés időtartamára tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni, és legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani. Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni. Továbbá az égetés végrehajtásához, szükséges az illetékes erdészeti igazgatóságok, természetvédelmi hatóságok engedélye.

A Katasztrófavédelmi Kirendeltség a tűzesetek megelőzése érdekében rendszeres ellenőrzéseket tart és szükség esetén szankciónál.

 
joomla templateinternet security reviews

Hírek-Hirdetések