Szeptembertől kötelező az egészséges étkeztetés

PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2014 június 03. (kedd) 08:56

Az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésének egyik legfontosabb eleme a helyes táplálkozás. A daganatos megbetegedések előfordulását illetően hazánk Európában első helyen szerepel, melynek egyik fontos rizikófaktora a helytelen táplálkozás, és annak következményei. A magas sófogyasztás, és a túlsúly elősegíti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását is.

 

A felnőttkori szokásokat, az egészségmagatartást, a gyermekkori élmények/tapasztalatok és minták határozzák meg. A gyermekek életének meghatározó színtere az óvoda és az iskola, ezért nagyon fontos, hogy itt mi kerül az étkezők asztalára.

 A szakemberek ennek felismerésével indították útjára a MINTAMENZA programot 2010-ben Békés megyében. A program kidolgozására a 2009-ben az ÁNTSZ által elvégzett országos gyermek közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás egészségügyi felmérés rossz eredményei szolgáltattak okot. Számos egészségügyi kockázatot jelentő tényező volt jelen. Ilyen például a sót tartalmazó ételporok és só együttes használata, a magas zsírtartalmú húsok, húskészítmények, kényelmi termékek, cukrozott tej és gyümölcslevek étrendbe iktatása, továbbá a zöldségek, gyümölcsök, teljes őrlésű gabonák, sovány tej és tejtermékek elégtelen mennyisége.

A felmérés negatív eredményei kiindulási pontként szolgáltak ahhoz, hogy a program a gyakorlatban is változtasson ezen a helyzeten. A kezdeményezést 2012 novemberétől az egész országra kiterjesztették.

 A Menza Minta = Mintamenza program célja az egészségesebb, korszerű táplálkozás kialakítása, a közétkeztetés megújítása illetve egészségesen táplálkozó, étkezési kultúrával rendelkező felnövő generáció. A kezdeményezésbe belépő intézmények fő feladata, hogy a hagyományos ételekről áttérjenek az egészségesebb étkeztetésre, illetve az eddig alig használt nyersanyagok, pl. hal, idény jellegű zöldség /gyümölcs, minőségi tejtermékek, teljes kiőrlésű pékáruk/ szélesebb körű felhasználását előnyben részesítsék. Fontos, hogy az elkészített ételek só-, cukor- és liszttartalma csökkenjen, így megelőzve a későbbiekben esetlegesen kialakuló szív- és érrendszeri betegségeket.

A program előtérbe helyezi a közétkeztetésben a helyi szállítóktól, helyi őstermelőktől történő nyersanyag beszerzést, valamint a bio élelmiszerek bevonása is kiemelt jelentőséget élvez.

 Egy nemrég elfogadott új, közétkeztetésről szóló rendelet a következő tanévtől, azaz 2014 szeptemberétől valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó intézmény számára kötelezővé teszi az egészséges étkeztetéssel kapcsolatos szabályokat.

 Az új ízek elfogadtatásában jelentős szerepe van az óvodavezetőknek, az óvónőknek, az iskola pedagógusoknak és természetesen nem utolsó sorban a szülőknek. A legtöbb szülő a legjobbat akarja biztosítani a gyermeke számára — ott is, ahol nem ő a szakács. Fontos, hogy a szülők megértsék, hogy a közétkeztető intézményeknél bevezetett új változtatások a gyermekeik egészséges fejlődését segítik elő.

 

Utoljára frissítve ( 2014 június 03. (kedd) 08:59 )
 
joomla templateinternet security reviews

Hírek-Hirdetések

Banner

 

Tisztelt Gépjármű Tulajdonosok! Felhívom a figyelmüket, hogy az 1991. évi LXXXII. Törvény értelmében a gépjármű tulajdonjogában bekövetkező változást... BŐVEBBEN

 

Képek községünkről

ut.gif
Agriculture template by kaspersky review