ÚRI KÖZSÉG

 

ÚRI Pest megyében található, Budapesttől 40 km-re, délkeletre fekvő község.

Nevét honfoglaló őseinktől kapta, 1252-ben már szerepel az oklevelekben. A gödöllői dombság utolsó nyúlványán terül el, lakóinak száma: 2574 fő.

Az évszázadok folyamán egyszer sem néptelenedett el a falu, elkerülte a tatárjárás, törökpusztítás is. Az emberek a falu széli mocsarakban, nádasokban húzódtak meg, bújtak el veszély idején, majd a veszedelem elmúltával visszajöttek házaikba. Klapka György és serege az 1849. április 6-i isaszegi csata előtti éjszakát falunkban töltötte, de sem a tápióbicskei csata, sem az isaszegi emberáldozatot nem követelt falunk lakóitól.

Községünkben nem volt sem betelepítés, sem kitelepítés, így maradhatott meg egy egységes, paraszti gazdálkodást folytató, „magyarlakta, katolikus vallású” községnek.

Ez meghatározta Úri község népviseletének kialakulását is.

Ezt a népviseletet a Pest Megyei Értéktár Bizottság 2014. évben felvette a megyei értéktárba:

Kulturális örökség kategóriába.

Aki ellátogat Úriba, a „BAB-USKA” Tájházba, mindezt megcsodálhatja.

Megcsodálhatja – a mára már teljesen elhagyott népviselet –minden darabját, mivel a Tájház létrehozója és tulajdonosa, valamint szülei évtizedeken keresztül mentették és gyűjtötték e páratlan ruhadarabokat az 1800-as évek végétől, visszamenőleg.

A „BAB-USKA” Tájház 2013. májusában – hosszú évtizedes gyűjtőmunka után, önerőből létrehozva – nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. Nevét ősök iránti tiszteletből, megkülönböztető nevükből kapta.

A tájház egy jómódú paraszt család tulajdona volt, 1926-ban épült, - ez került megvásárlásra. A kilenc helységből álló épületben, a „tiszta szobákban” őrzött népviseleti ruhadarabok mellet – az érdeklődő közönség  - bepillantást nyerhet a korabeli paraszti életforma mindennapjaiba. Megismerheti a lakás berendezését, a tárgyi- és használati eszközöket.

A fészerben és az istállókban az állattenyésztéshez és a gazdálkodáshoz szükséges felszerelések láthatóak.

A telek hátsó részén van elhelyezve a kukorica góré, és az önellátást szolgáló – bemutató – konyhakert.

 

Az alábbi, kiemelt programjainkra nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

 

 
joomla templateinternet security reviews

Hírek-Hirdetések

Banner
Banner

 

Tisztelt Gépjármű Tulajdonosok! Felhívom a figyelmüket, hogy az 1991. évi LXXXII. Törvény értelmében a gépjármű tulajdonjogában bekövetkező változást... BŐVEBBEN

 

Képek községünkről

patak.gif
Agriculture template by kaspersky review