Állatorvosi rovat

Itt a meteorológiai tavasz, kisebb-nagyobb hullámzásokkal, de folyamatosan növekszik a hőmérséklet A Magyarországon élő kullancsok közül több faj ilyenkor már aktív életet él és fertőzik az embereket és az állatokat. A kullancs közvetítette fertőzések leggyakrabban csípéssel (nyállal) történnek. A két legfontosabb betegség, ami kedvenceinket veszélyezteti a Babeziózis és a Lyme-borreliózis.

 

Babeziózis

A babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes is lehet. A betegség kórokozója (Babesi Canis) a vérben élősködik és a vörösvértestek szétesését okozza. Fertőzött állatban a tünetek a csípés után pár nap múlva jelentkeznek. A betegség kimenetele igen változatos lehet. Gyógykezelés hiányában az állat néhány nap alatt elpusztulhat, de az időben észrevett betegség akár néhány nap alatt is meggyógyítható.

Tünetek

Leggyakoribb a heveny forma, ami jellegzetes tünetekkel jár: nagyon magas láz, nyugtalanság, bágyadtság, étvágytalanság, sárgaság, kiszáradás és rohamos lesoványodás, vérfesték vizelés miatt sötétbarna vizelet, de ez gyakran csak a betegség kezdetén mutatkozik, sőt az idült, elhúzódó esetekben hiányozhat is. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek is: ingadozó járás, a végtagok gyengesége, bénulása.

A betegség gyógyítása

Szerencsére ma már rendelkezésre áll olyan injekciós készítmény, amellyel súlyos esetben 48 óra múlva megismételt beadással hatékonyan kezelhető a betegség. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a kezelés még a betegség kezdeti stádiumában megtörténik. Elhúzódó esetben a vérfesték vizelés a vesékben olyan fokú károsodást (veseelfajulás) okoz, amely már visszafordíthatatlan. Ezért az első tünetek jelentkezésekor haladéktalanul forduljon állatorvoshoz!

A betegség megelőzése

Elsődleges fontosságú a kedvenc állatunk megóvása a kullancsok csípésétől. Sétáltatás után alaposan vizsgáljuk át az állatot, és a kullancsokat azonnal távolítsuk el, még akkor is, ha az eltávolítás esetleg a kullancs fejének beszakadásával jár. Az eltávolítás során kerülni kell a kullancs potrohának összenyomását, mert ezzel mechanikusan a sebbe nyomhatjuk a kullancs esetlegesen fertőzött váladékait. A leghelyesebb erre a célra speciális kullancskiszedő csipeszt vagy -kanalat használni.

Ma már számos készítmény kapható a kullancsok távoltartására (rácseppentős oldatok (spot on), spray, nyakörv, ultrahangos kullancsriasztó), melyekkel tartós és biztos védelmet nyújthatunk kedvencünknek. Amennyiben a kullancsveszély fokozott, akár kombinálhatjuk is ezeket a kezelési módokat. Az optimális védelem kiválasztása érdekében érdeklődjön állatorvosánál.

Lyme kór

A Lyme kórt a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza kutyákban és emberben egyaránt. A kórokozót a fertőzött kullancsok hordozzák, és azok csípésével jut be a szervezetbe, ahol a véráram segítségével szétszóródik a szervezetben, és főként az ízületekben huzamosabb ideig megtelepszik. A betegség emberre is veszélyes, a fertőződés ebben az esetben is kullancscsípés útján következik be, azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a fertőzést a kutyától közvetlenül nem lehet elkapni. A kutyáknak azonban szerepük lehet az ember fertőződésében azáltal, hogy a kullancsokat bundájukban hazaviszik, így azok az ember környezetébe juthatnak. Emiatt is fontos a kutyák kullancsok elleni védelme.

Tünetek

Emberek esetében nagyon jellemző a csípés körül kialakuló bőrpír a fertőzés korai szakaszában, azonban kutyáknál ez nem mindig fedezhető fel, így a diagnózis felállítása rendszerint nem könnyű, gyakran csak laboratóriumi vizsgálattal lehetséges.

Leggyakrabban a gazdiknak a kutya étvágytalansága tűnik fel illetve fájdalmat jelez az állat. Az ízületek fájdalmassága miatt a beteg kutyákra az óvatos járás a jellemző. Esetenként magas láz is kíséri a fenti tüneteket. A sántaság és az ízületek megduzzadása egyik lábról a másikra "vándorolhat". Ha nem kerül a kutya állatorvoshoz, a sántaság elmúlhat, majd hetekkel-hónapokkal később ismét visszatérhet.

A betegség gyógyítása

A betegség antibiotikummal (azitromicin) segítségével elpusztítható, azonban igen hosszadalmas, több hetes kúra szükséges a teljes gyógyuláshoz.

A betegség megelőzése

Szintén a megelőzés a leghatékonyabb védekezési forma. Sajnos már a városokban is számítanunk kell a kullancsok jelenlétére, úgyhogy a védekezés mindenhol indokolt ellenük. A számos kapható készítmény közül a kutya bőrére cseppenthető oldatok, illetve jó minőségű nyakörvek váltak be a leginkább. Hatásuk megbízható, és kellően hosszú ideig tart.

Emellett, ha gyakran járnak kullancsokkal erősen fertőzött területekre kirándulni, tanácsos kutyájukat beoltatni Lyme-kór elleni vakcinával is. A többihez hasonlóan ezt az oltást is évente szükséges ismételni, hogy a kutya védettségét fenntarthassuk.

A kullancsok eltávolítása

Fontos, hogy minden nagyobb séta után vizsgálja át kutyáját, ugyanis a betegség átvitelének valószínűsége nagyobb, ha a kullancs több mint 24 órán át a kutyában marad. A kullancseltávolításhoz ma már kaphatók speciális csipeszek, melyek használata megkönnyíti a műveletet. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, a kullancsot egy csipesz vagy ujjai segítségével fogja meg, minél közelebb a kutya bőréhez, és határozott mozdulattal csavarja meg az óramutató járásával ellentétes irányba, és közben húzza kifelé. Vigyázzon, hogy ne nyomja szét ujjaival a kullancsot, ugyanis a Lyme-kór kórokozója a bőrön át is bejuthat az ember szervezetébe. A közhiedelemmel ellentétben, soha ne kenje be a kullancsot olajjal vagy krémmel, mivel az miközben haldoklik és megfullad, nagyobb eséllyel jutatja a szervezetbe a benne lévő kórokozókat!

kullancs-kutya1.jpg     kullancs-kutya2.jpg

dr. Popovics László

állatorvos

 

 
joomla templateinternet security reviews
Agriculture template by kaspersky review